2015. február 20., péntek

Ma ASZPIK!!

10-től a Csinos-ban várunk benneteket! :)


Krémkészítő tanfolyam hamarosan!

A jobb oldali sávban találhatjátok a hamaosan megrendezésre kerülő krémkészítő tanfolyamom leírását, melyet ezúttal Budapesten tartok!

Több, mint 3 éve tartok már natúrkencés és szappanfőzős tanfolyamokat Pécsen. Én maga két évet jártam kémia szakra az egyetemen, majd az orvosi tanulmányim alatt is tanultam bőségesen szervetlen kémiát, szerves kémiát, illetve bőrgyógyászatot is. Ez a tudásanyag bőven magalapozza a szappan és krémkészítést. Ez alatt a néhány év alatt, mióta tanfolyamokat tartok ebben a témában, volt alkalmam kikísérletezni azokat a recepteket, melyek biztosan mindenkinek beválnak, illetve a tanfolyamok olyan tudást igyekeznek adni, melynek segítségével már otthon is mindenki bátran kitalálhatja a bőrének legmegfelelőbb krémeket, szappanokat, akkor is, ha eddig semmi köze nem volt a kémiához, vagy a vegyészkedéshez. Olyan ez, mint a főzés, ha főzni, sütni, illetve alkotni szeretnsz, akkor ezt imádni fogod!!

Promo képek: :)




Mindenkit szeretettel várok!! :)

2015. február 14., szombat

Éljen, éljen, készül a műhely!!

Végre elkezdődött! :)

Készül a szappankészítő műhely, amiben majd reményeim szerint dolgozni fogok tudni, mely Pécsen lesz, csupán 15 percnyi járóföldre tőlünk. Nagyon-nagyon várom, hogy elkészüljön, mert most áldatlan állapotok uralkodnak-e téren, nagyon nagy szükségem van már egy "saját" műhelyre.

Egyenlőre bontás folyik, falbontás. Pontosabban a fal már le lett bontva (Bendegúz fiam nem kis közbenjárásával :)), ez után már az épülés következik.

Kép:




Nem feledkeztem el ám az engedélyeztetési eljárás kálváriájának folytatásáról sem, csak most nincs idő hosszabb bejegyzésre, szörnyen el vagyok havazva, a PhD szigorlatomra próbálok készülni... nehogy unalmas legyen az élet...

2015. február 13., péntek

Ha van propolisz tinktúra, akkor lehet propolisz krém is :)

Lehetne, ha lenne elég tinktúrám itthon, de sajnos nincsen, így a krém elkészítésére még várni kell egy kicsit. :)

Addig is keresgéltem recepteket, és a legvonzóbb, amit találtam, a propolisz.com oldalán volt (nagy köszönet érte!!), egyszerűen elkészíthető, és nagyon jónak ígérkezik, már alig várom, hogy kipróbálhasam...

Addig is a recept:

100ml proplisz tinktúrát egy edényben vízfürdőre teszünk. Addig melegítjük (max 50 fokon), míg az alkohol elpárolog. Ekkor egy pasztát kapunk, melyhez 100ml oliva olajat és 15g méhviaszt teszünk. Ezeket összeolvasztjuk, majd tégelybe töltjük, és kész!

Remélem, hogy hamarosan jövök a képekket is. :)

2015. február 7., szombat

Propolisz tinktúra készítése házilag

Egy recept, ami nagyon hasznos, és nem csak most, a hideg, influenzás időszakban, hanem bármikor, hiszen rendkívül hasznos kelléke a háztartásnak.
Rendkívül sokoldalúan felhasználható. Maga a tinktúra közvetlenül is rákenhető sebekere, égési sérülésekre, a fájós fogra, a bőrgombára, vagy akár az ekcéma okozta kisebesedett bőtretületekre. Belsőleg pedig torokfájás esetén 1 mokkáskanálnyit kell egy pohár meleg vízben feloldani, és azzal, akár naponta többször gargalizálni. Gyomorfájás, vagy hasmenés esetén 1 dl meleg vízbe ugyancsak 1 mokkáskanálnyi tinktúrát teszünk, ezt megisszuk.

Készítése: 20%-os oldat lesz belőle

20g apróra tördelt propoliszt 1 dl 96%-os alkoholban feloldjuk. A jobb oldódás eléréséhez az alkoholt 30 fokra fel kell melegíteni, majd ebben a propoliszt összerázni.
Sötét üvegben így eltesszük 12 napra, naponta többször összerázzuk.

Ez után hagyjuk leülepedni, majd finom gézen, vagy műanyag szűrőn szűrjük.

Aztán használjuk. :) Egészségetekre!!

2015. február 6., péntek

Szappanadó? Valós, vagy virtuális?

A válasz sajnosaz, hogy valós...:( Öröm az ürömben, hogy igazán nem számottevő összeg, amit be kell fizetni. De mint mindíg, most is az ELV a lényeg.

Mostanság több fórumon is előtérbe került a szappanadó, vagy valódi nevén a környezetvédelmi termékdíj kérdésköre. Lényegében a kérdés, mint mindig, az, hogy kell-e nekünk, "kézműves szappankészítőknek" ilyet fizetnünk, vagy sem.

Először is érdemes tudni, hogy nincs ilyen kategória (hivatalosan!), hogy kézműves szappankészítő. Ennek ellenére én is, és azt gondolom, hogy minden natúrszappan- és természetesen natúrkence készítő (mert a környezetvédelmi termékdíjat nekik is be kell fizetni) kézművesnek vallja magát. Elnézést azoktól, akik nem. :)

Az igazság az, hogy miránk, akik kétkezi munkával testápolási termékeket készítenek hivatalosan, ugyanolyan szabályok érvényesek az únióban, mint azokra, akik mindezt "multiként" csinálják. Ez némiképpen igazságtalan, és helytelen, de talán azért van, mert a mi natúrkencés-szappanos tevékenységünk igazán újkeletű, és gyermekcipőben jár még. Ezért is vallom azt, hogy gyarapodjunk, sokasodjunk. :)

Állítólag léteznek úgynevezett Kézműves Kamarák megyénként (a baranya megyeit a neten azonnal meg is lehet találni, ha rákeres az ember), melyeknek van egy jegyzéke, amiben a kézműves tevékenységeket jegyzik. Na, ebben nincsen benne a testápolási cikkek készítése. Pedig a mi szakmánk nem jár ám akkora "trutyival", mint a nagyipari szappankészítés, hiszen mi csupán "összekeverünk és öntünk", semmiféle glicerint nem vonunk ki, nincsen fenéklúg, amit kiöntünk a folyókba, tavakba..., és nincsen óriási energia befektetés sem, hiszen nem főzzük órákig a szappanokat, csupán "melegítünk és mixelünk". Azt gondolom, hogy ez mindenképpen továbbgondolandó a törvényhozók részéről, hiszen – még egyszer – lényeges különbség van a mi kézműves tevékenységünk, és a nagyipari tevékenység között!!!

De visszatérve a befizetendő összegre: ha 200 kg alatt készítünk évente (ami nyilván irreális lenne, hiszen nem is érné meg vállakozásba kezdeni ekkora mennyiség esetében), akkor 4000Ft-ot kell fizetni. Ha a készített mennyigég bizonytalan, nehéz előre megmondani, akkor 11Ft/kg. Nekem ezet az összegek nem tűnnek logikusnak, de hiába, én nem vagyok közgazdász. :)

Így sajnos, kedves szappankészítő társaim, a díjat be kell fizetni, az elkészített mennyiségekről pontos nyilvántartást kell vezetni, és talán, el kellene kezdeni külön kategóriaként kezelni a mi tevékenységi körünket, ami a részünkről is nagyobb szervezeti összefogást, érdekképviseletet igényelne. :)