2014. november 15., szombat

Gyógyfüves olaj készítése

Régebben általában előre elkészítettem nagyobb adag körömvirág olajat, méghozzá azzal a módszerrel, hogy egy kb háromnegyed befőttesüvegnyi olajba beáztattam szárított körömvirágot, annyit, hogy az olaj ellepje. Ezt hagytam állni kb 3 hétig, majd leszűrtem. Ez így szép, és jó, és nyilván nagyon hatásos...az egyetlen baj az volt vele, hogy ha nem használtuk el, akkor bizony megavasodott, és dobhattam ki az egészet. Így ma már, ezen tapasztalatok alapján sosem készítek el ekkora mennyiségű macerátumot.
Inkább az un. "meleg eljárást" válaszom. :)

Erre hoztam is egy új receptet:

200ml extra szűz, lehetőleg bio olivaolaj
1 ek szárított körömvirág
1 ek szárított kamillavirág
1 teáskanál szárított orbáncfű

Az olajba belerakom a szárított virágok keverékét, majd az egészet felteszem vízfürdőre, olyan melegre, hogy a víz semmiképpen se forrjon, olyan 40-50 fokos legyen maximum. Ezen a vízfürdőn tartom a keveréket 3-4 óráig, majd hagyom benne kihülni, és papírtörlőn leszűröm.

Ebből aztán készíthetek jó kis shea habot, popsikenőcsöt, vagy egyszerű sebgyógyító-gyulladáscsökkentő krémet méhviasszal, vagy lanolinnal.

Ha popsikenőcsöt készítünk belőle (tudom, hogy ez a mániám, de a Nimród esetében nagyon durván szüksége van a jól fedő, gyulladáscsökkentő popsikenőcsökre, extra vastag rétegben felkenve...:/):

4 ek olaj
1 csapott evőkanál méhviasz
1 teáskanál Zno2
1 mokkáskanál lanolin
1 mokkáskanál shea vaj
3% panthenol és 3% E vitamin
2 csepp angol levendula illóolaj
1 csepp teafa illóolaj

Az első 4 összetevőt alacsony hőmérsékletű vízfürdőn összeolvasztom, majd leveszem, és a többi hozzávalót már nem a vízfürdőn keverem hozzá. Habverővel jól összekeverem, majd tégelybe töltöm, és a hűtőbe teszem.

Jövő hétre kézkrémet készítek, mert mostmár itt az ideje...sajnos...

Flowers in soap

Ez a szappan egy youtube video alapján lett tervezve, ha ezen a néven rákerestek, akkor egy nagyon szépen elkészített szappant találtok, bár abban a formában, ahogy ott a készítő bemutatja a kisebb darab szappanokon nem fog a minta érvényesülni. Így én átértelmeztem olyan formára, hogy a 100g-os szappanokon is látszon a minta.

Ennek a virág mintának az elkészítése nagyon egyszerű. Én fekete-fehéret csináltam, mert mostanában ez a mániám...:)

Itt olvashattok arról, hogy hogyan tudtok olyan masszát készíteni, amelyik nem keményedik meg idejekorán (még akkor sem, ha mondjuk méhviasz van benne, ami erőteljesen keményít...). Ha ilyen lágy a massza, akkor elegendő időnk van alkotni. Azért nyilván túl sok időt ne töltsünk vele, tehát viszonylag fürgén alkossunk, hogy ne hűljön ki a masszánk teljesen.

Válasszuk ketté a masszánkat, az egyik felét fehérre, a másik felét feketére színezzük. A képen látható szappanformába (ez egyébként lehet más alakú is, például még szív alakúban tudom elképzelni) öntsük előbb a fekete színt, (de vigyázzunk, hogy a minta elkészítéséhez hagyjunk egy kicsit belőle) úgy a háromnegyed részéig, majd töltsük meg teljesen a fehér színűvel úgy, hogy a massza a forma tetjéig érjen.
Ez után a rajzon látható módon cseppentsünk kis cseppeket a feket masszából, majd ugyancsak a képen látható rajz alapján kenjük szét, például egy hegyes késsel. Ez a levél rész lesz. A végén, hogy a levelek szépen felfelé álljanak (ezt az én mintámban nem csináltam meg...), kb 5 mm-re a kész levéltől, készítsünk felfelé ívelő vonalakat a levél két oldalán. ha ez készen van, akkor jöhet a virág. Ennek elkészítéséhet egyetlen cseppre van szükségünk, melyet aztán csillag alakban a csepp közepétől kifelé széthúzunk.

És már készen is van! :)

A minta elkészítése

2014. november 9., vasárnap

A szomabati bejegyzés helyett...

Igen, kicsit elcsúsztam, a szombatból vasárnap lett, a vasárnapból pedig hétfő, pont, mint Alice-nál, Csodaországban. Néha történnek nálunk is varázslatos dolgok...

Elkövettem egy hibát, amit most megosztok veletek, hogy Ti ne kövessétek el! Mézes szappant készítettem, melyet 2 rétegűre szerettem volna megalkotni. Ez egy egyszerű eljárás, amint megszilárdult az alsó réteg a tömbben (ez 1-másfél óra), már önthetjük is rá a másodikat. ez azért fontos, hogy a 2 fél össze tudjon "szappanosodni", ne váljanak szét. Én azonban töb, mint 24 órát vártam a kettő között, így amikor felvágtam, a 2 réteg szétvált...ez nagyon szomorú, mert 2 kg szappanról van szó...:(




Ez pedig egy kis kedvcsináló a következő hétre: flowers in soap...


És közben érkeznek a Márton-napi manók is...:)


Taiwan swirl

A tömb tetején lévő mintázat taiwan swirl technikával.


Felvágás után :))


Egy újabb design technika, ami nagyon egyszerű, szinte mindenki el tudja készíteni, aki csinált már szappant. Két rákfenéje azonban van a dolognak, melyeket ismét csak a saját bőrömön tapasztaltam meg. Azt azért le kell írnom, hogy minden, általam kipróbált új technika esetében rögtön az első próbálkozást leírom, illetve ezekkel kapcsolatban azt is, hogy mik a tapasztalataim, mit lehetne jobban-másként csinálni  legközelebb, illetve azt is, hogy mi az, ami jól sikerült. :)

Tehát, az egyik buktató az, hogy a masszát nem szabad hagyni idejekorán megkeményedni... Én többször elkövettem már ezt a hibát, amikor designolni szerettem volna. Mikor az alapmassza alapvetően nagyon sűrű, vagy túl gyorsan keményedik, akkor e minták nem tudnak maradéktalanul sikerülni. Ebből a szampontból a titok az, hogy két alapszabályt át kell hágni: az egyik az, hogy az olajok ne legyenek szobahőmérsékletnél melegebbek (tehát ne legyen 40 fokos!!!). A másik szabály, amit nem szabad betartani, hogy a trace 1 állapoton túl nem szabad keverni a masszát (tehát ne írjon!!!). Amint tehát összeállt a lúg és az olajkeverék, már illatosíthatunk, színezhetünk, formázhatunk is! Ha ezt betartjuk, akkor elegendő időnk lesz a designra, nem kell kapkodni. Ezek tehát általánosabb érvényű betartandó eljárási módok, melyek mindenféle design esetében ajánlatosak.

A második buktató (ha ez buktató egyáltalán), hogy kifejezetten a swirl technikák esetében valahogyan el kellene érnünk, hogy a középre csurgatott második, szín le tudjon hatolni alulra, a tömb aljára is is, így a minta végig, lentről felfelé látszódni tudjon. Sajnos, ez csak akkor tud sikerülni, ha elegendően magasról, elegendő mennyiségű masszát tudunk csurgatni. Ahogy a képeken is látszik, ez nekem nem sikerült maradéktalanul, tulajdonképpen középtájon megállt a dolog...:) Ezt három módon tudjuk javítani: az egyik, hogy a színezett massza nagyobb mennyiségű, így az a fele a masszának, amibe csorgatunk már alapvetően nem olyan magas, nagyobb esély van arra, hogy a szíbezett fé lejusson alulra. A második módszerről itt már írtam, ez a "lenyomkodós technika". A harmadik pedig a válaszfalak alkalmazása. Ebben az esetben 2 válaszfal is kell, e kettő közé öntjük a színezett részt, és amikor kész, az egyébként kartonpapírból készült válaszfalakat óvatosan eltávolítjuk. Illetve van még egy, amit én nem tudok megcsinálni, mert állandóan félrecsurgatok...ez pedig, hogy a színezett masszát tényleg jóóó magasról csurgassuk be középre. Ez utóbbi tehát csak kifejezetten jó térlátásúaknak ajánlott ;).

Ha ezek megvannak, akkor a taiwan swirl létrehozásához kell egy üvegbot, mellyel nagyon óvatosan, de határozott mozdulatokkal szabályos mintázatot képezünk a masszában, egészen az aljáig ledugva az üvegbotot. Ez a legizgalmasabb rész, én imádom azt az anyagot, hiszen tulajdonképpen az, hogy milyen mintázat bukkan elő majd felvágáskor, mindig egy kicsit a véletlen műve is...:) Nagyon izgalmas! A rajzolat elkészítésének módját lásd a rajzon.


Hát, jó munkát kívánok!

2014. november 2., vasárnap

Secret swirl

Ezek a szappanok egy új technikával készültek, melynek a neve: secret swirl.
A tutorial innen van: http://arte-jabon.blogspot.hu/2010/02/tutorial-mantra-swirl.html; ez a készítő hihetetlenül profi, nagyon ügyes, és biztosan van egy csomó ideje...:))

Az én masszám összetétele teljesen véletlenül nagyon hasonlított az ő általa bemutatott szappan összetételéhez, a különbség annyi volt, hogy az enyém alapvetően kevésbé volt folyékony, és hamarabb is szilárdult. Ezek miatt a tulajdonságok miatt a középre becsorgatott fekete szappanmassza nem tudott elég mélyre lehatolni.

Az én eszközöm a következő volt:


Ez egy kb. 1 cm széles bádoglemez darab, ezzel készült a szappan mintája, a belinkelt tutorialban szereplő rajznak megfelelően. Mivel – mint ahogyan írtam – az én masszám alapvetően "szilárdabb" volt, ezért én az elején, amikor a tömb közepébe beleraktam ezt az eszközt, 2-3x letoltam vele a masszát a tömb aljára, így sikerült ezeket a képen látható kis erecskéket belevarázsolni a szappanokba.



Ezt persze ki kell amjd próbálni egy sokkal folyékonyabb szappannal is, majd mutatom....


A kakas:

És mai záradékunk a következő: Megérkezett hozzánk a kakas...:)

Kakasunk...

2014. november 1., szombat

Shea hab...naggyon jó!!

Sajnos a mai bejegyzés nagyon későre csúszott, ma reggel "belazultunk", zenét hallgattunk, nem akaródzott senkinek elkezdeni a napot... Ez már amolyan szünet-vége életérzés volt, hétfőn újra kezdődnek a hétköznapok, a maguk feszesebb monotonitásával.

Szóval ez egy rövid bejegyzés lesz, méghozzá újra a shea habról. :) Erről a témáról már írtam itt: http://hazimanufaktura.blogspot.hu/search/label/shea%20hab

Ezen bejegyzések óta újra megpróbálkoztam az eredeti shea hab elkészítésével, amelyről előzőleg azt írtam, hogy darabos marad, ám kiderült, hogy szokás szerint csak én voltam türelmetlen... Ha elegendő ideig, kitartóan "habosítunk", akkor az eredmény csodás lesz!!! :)

Az olaj-shea arányát kicsit módosítottam, most 40-60%-ra. Extra szűz olivaolajat használtam. Mindkét összetevőt hidegen tettem a mérőpohárba, hiszen úgy lesz a vajból hab, ha a vaj megfelelően hideg. A shea vajat előzőleg kissé feldaraboltam, majd rámértem az olivaolajat. Ezek után kézi mixerrel habosítottam, melynek hatására az olaj és a vaj összeállt, és egy levegős, habkönnyű krém keletkezett. Ám ehhez tényleg sokáig kellett a mixert működtetni, közben pedig folyamatosan ellenőriztam, hogy vannak-e még benne pici shea vaj darabok. A végén E-vitamint és egy pici illóolajat is kapott. A krémből a kezekre egy egészen kicsi adag, kb. egy borsónyi kell csak, egészen gyorsan beszívódik, és kitűnően puhítja a bőrt, az esetleges szárazságot azonnal megszűnteti.

A fenti krémből 100 ml-tegy mokkáskanálnyi mézzel is elkevertem. A mézes változat egyáltalán nem esett össze a méz hatására, ugyaolyan habos maradt, mint a nem mézes verzió. Most tesztelődik, mint masszázskrém.

Shea hab