2014. augusztus 31., vasárnap

Fűszerek a télre

Nyár vége van, ideje tehát felszedni az illatos fűszernövényeket, hogy aztán megszárítva dobozba zárhassuk ezek illatát-zamatát, majd a hideg téli napokon finomabbnál finomabb ételeket varázsolhassunk belőlük az asztalra. Mivel a mi kertünk alapvetően vegyszermentes, ezért ezen a módon, amit alább leírok, tulajdonképpen bio fűszereket készíthetek házilag.

Nálunk kerti kakukkfű:



rozmaring:



lestyán:



és természetesen levendula, valamint majoranna van a kertben.
A lestyánnal még éppen időben vagyunk, mert pár hét múlva, ahogy bejönnek a hideg reggelek, elkezd sárgulni és száradni a levele, és akkor már ízében sem olyan értékes.

Ha szedünk egy nagy csokorral ezekből a fűszernövényekből (kb annyit, amennyi télre kell nekünk+az ajándékozásra is gondolhatunk...), megmossuk, lecsepegtetjük, és árnyékos, de kellemesen szellő járta helyre tesszük őket, egy olyan rekeszbe, ami megfelelően lyukacsos, akkor néhány nap alatt megszáradnak, és már tárazhatjuk is be őket a télre. :)

Én a krémek tárolására használt sötétített üvegtégelybe szoktam tenni őket, így megvédem a bennük lévő ízanyagokat a fénytől is.

Természetesen nemcsak ételek ízesítésére használhatjuk őket, hanem szappankészítéshez, és kencekészítéshez is. :)




2014. augusztus 29., péntek

Lemosható hajbalzsam készítése otthon

Házi készítésű játékok fából


Ígértem, hogy teszek képeket a fajátékokról, hát íme, itt van egy: :)

házi készítésű fakockák

 Érdekes alakú, különböző méretű fakockákat, illetve különböző méretű korongokat vághatunk nemcsak meggyből, de fenyőből, akácból is, és minél többféle faanyaggal találkozik a gyerkőc, annál jobb, mivel annál jobban finomodnak az érzékei. :) Érdemes először géppen átcsiszolni őket, egészen simára, majd kézzel, vagyis csiszolópapírral is lecsiszolni. Ha tartóssá szeretnénk tenni ezeket a játékokat, és azt szeretnénk, hogy ne barnuljanak meg, akkor lenolajkencével is átkenhetjük őket.

Hajbalzsam házilag


Régóta vágytam már egy hajmosásnál használható, lemosható hajbalzsam receptre, és most vére volt egy kis idő elkészíteni is...

Közzé is teszem gyorsan! :)

Íme:
 1. rész:
6g shea vaj
3 g kakaóvaj
3 g kókuszolaj
2 g jojobaolaj
2 g búzacsíra olaj
3g körömvirág olaj
1 g dióolaj
1 mokkáskanál lysolecitin

2. rész
1 csepp E vitamin
2 csepp panthenol
illóolaj

Az 1 részt kb 40 fokos vízfürdőn összemelegítjük, ha kész, akkor a vízfürdőről levéve hozzáadjuk a 2. rész anyagait.
Illóolajokat tehetünk bele annak megfelelően, hogy milyen esetleges problémával kűzdünk. Száraz haj esetén például jó az orvosi levendula. Zsíros haj esetén a citrom, a teafa és a vadlevendula. Ha ekcémás a fejbőrünk, akkor használhatjuk rá pálmarózsa, orvosi levendula, teafa egyvelegét. Ha pikkelysömörrel kűzdünk, akkor tegyünk rá a teafa, vietnámi eukaliptusz, eukaliptusz radiata és a vadlevendula keveréket.

Forrás: Feller-Tobai: Aromareneszánsz

2014. augusztus 23., szombat

Meggy a lelke mindennek

Tudtátok, hogy a meggyfának tulajdonképpen minden egyes porcikája felhasználható valamire? A terméstől a száron át egészen a magjáig feldolgozhatjuk ezt a növényt, és rengeteg értékes élelmiszert, vagy érdekes tárgyat-dolgot készíthetünk belölük. Tudom, hogy a meggy idén már leérett, de mit tegyek, ha most van (illetve most sincs, de nagyon próbálkozom...) időm megírni ezt a bejegyzést...;)

Elsőként nézzük a termést:

Meggybor

Meggyből, ha nagyon sok van, mint ahogyan az idei nyáron is, készíthetünk meggybort, méghozzá nagyon finomat házilag! Mivel a meggy alapvetően savas, ezért cukor hozzáadása feltétlenül szükséges. Így készül:

Hozzávalók 20 literhez:
5 kg meggy
5kg cukor
15 liter víz

Veszünk egy legalább 40-50 literes hordót. A vízben feloldjuk a cukrot, majd beleöntjük a meggyet, mosva, magvalni nem kell. Aztán megpróbáljuk széttörni a terméseket valahogyan. Nálunk ez úgy nézett ki, hogy Bendegúz és Réka felváltva szálltak bele a hordóba, és taposták a termést, talán mondanom sem kell, hogy több-kevesebb sikerrel. :) De lelkesedésük határtalan volt, és ez a lényeg. :) Ha ez megvan, akkor fogjuk a hordó tetejét, és jó erősen rácsavarjuk. Eltesszük olyan helyre, ahol nincsen túl meleg, vagy hideg, és nem süt rá a nap. Talán erre találták ki a pincét őseink. Valamit sejtettek...

Minden nap kinyitjuk, és nagyon óvatosan, úgy, hogy a keletkező CO2 réteget nem bontsuk meg, felkeverjük az egészet. Aztán egy idő után elkezd forrni. Még mindig keverjük naponta, vagy másnaponta, de nagyon óvatosan. A tetjét tegyük vissza. Ha már egy ideje forr, akkor kóstolgassuk...Elvileg akkor jó, ha már a cukrot nem érezni rajta, tehát elforrt az összes cukor, és a bor maga sem forr már olyan nagy erőkkel.

Ha így állunk, akkor átfejthetjük. Ez egy csővel történik, melyet úgy teszünk a hordóba, hogy az alján lévő seprőt ne kavarjuk fel, és ezt ne is fejtsük át, valamint nyilván a tetején lévő meggy sem kell nekünk. Tehát a közte lévő BOR az, amiért ezt az egészet csináltuk. A csövet, amit beleteszünk, tehát úgy, hogy az alját ne szívja fel, óvatosan megszívjuk (asszem, hogy átfejtésnél ezen a ponton szoktak jó nagyokat kóstolgatni a borászok, bár ők nyilván ügyesek már), és a szép piros bort átfejtjük üvegekbe, vagy egy másik hordóba.

Ez a bor még forrhat, az így keletkező CO2-t lehet kotyogóval kiengedni. Most nekünk ilyen nincsen, de jövőre tuti veszek, és jövőre legpróbálom fahordóba az egész műveletet...csal legyen meggy is hozzá. :) Szóval ez a bor már fogyasztható, de még lehet szén- dioxidos, ez majd elmúlik. És ezt idén el kell fogyasztani, nekünk ajándékozásra kiváló lesz!!

Meggyborunk

Meggyszörp

Megint Titsuz alkotása, e technika szerint lehet tetemes mennyiségű meggyből viszonylag fájdalommentesen szörpöt készíteni.

Leszedjük a meggyet. Nem kell magvalni ezt sem. Fogjuk a botmixert, majd alacsony fokozaton, nagyon óvatosan elkezdjük darálni. Ha így járunk el, akkor a magot nem fogja szétverni, és készíthetünk belőle cuki bab/meggymag zsákokat.

Ha ez megvan, akkor fogunk egy darab szúnyoghálót, ezen átnyomjuk egy tiszta edénybe. Az átnyomott meggyet aztán egy tetrapelenkán megint átpréseljük. Ez a másodszorra átpréset meggylé lesz már maga az alaplé.

Ezt az alaplevet 1-1 arányban (tehát 1 kg lé és 1kg cukor/xillit) cukorral keverve jó sűrű szörpöt kapunk. ha ezt dunsztoljuk télre, akkor nem is igényel tartósítószert!

Meggyes süti

Nem az én receptem alapvetően, hanem Andio-s. Így hangzik, kis változtatássa...

Hozzávalók:
2 tojás
Fél bögre zabpehely
1 bögre liszt
1 tk szóbbikarbona
fél bögre xillit
fél bögre kókuszolaj (olvasztva)
1 bögre joghort

Az egészet összekeverjük, kivajazott tepsibe töltjük, és a tetejét kimagvalt, lesztezett meggyel megszórjuk.
Tipp: Ha belisztezzük a meggyet, mielőtt megszórjuk vele a tésztat tetejét, akkor a meggyszemek nem fognak lesüllyedni a tészta aljára!

Meggyleves

Hát, mi tagadás, ez is az egyik kedvencünk. én ehhez sem szoktam magozni, de tudom, hogy van, aki utálja, ha mag van a levesében...:)

Hozzávalók:
1 kg meggy
2 dl habtejszín
víz
liszt a habaráshoz
10 evőkanál xillit
fél citrom
2 evőkanál méz
1 teáskanál fahéj
1 mokkáskanál összetört szegfűszeg

A megyet annyi vízzel feltesszük főni, amilyen hígra szeretnénk a levesünket.

Hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, cukrot/xillitet, amit szeretnénk (egyébként nádcukorral is igen finom). Amikor éppen felfortyant, akkor hozzáadjuk a habarást, amit közben elkészítünk, így:

A habtejszínbe teszünk 2 evőkanál lisztet, picit meghigítjuk vízzel, majd botmixerrel simára keverjük. Ha kész, hozzáöntjük a leveshez, majd még 5 percig főzzük, és lezárjuk.
Amint kihült,adjuk hozzá a mézet, és a citromot. Mehet a hűtőbe, és még több napig fogyasztható.

Azután ott vannak a meggyfa levelei, melyek nagyon finom ízt adnak a savanyúságoknak, főleg a házi vegyes vágottnak, amit majd egyszer én is leírok itt. Nem kell szárítani, frissen tesszük a savanyúság levéhez!!


A meggymagot, mely akár a magvalás, akár a meggyszörpkészítés során keletkezik, alaposan megtisztítva, és megszárítva felhasználhatjuk babzsákok tömésére. A kissebb-nagyobb, különböző színű, és anyagú megymaggal töltött zsákocskáknak a gyerekek nagyon örülnek, lehet vele mindenféle rakosgatós, tevős-vevőset játszani!

Megymaggal töltött zsákocskák


Ha a meggyszárat leszárítjuk, akkor azt influenzaszezon idején fogyaszthatjuk teának, mert a beltartalma véd, és ápol, ha már bekebelezett bennünket a vírus.


Ha pedig már idős a meggyfánk, vagy kivágásra ítéltetett, akkor a faanyagból kiváló természetes játékok készíthetők, melyeknek a gyerkőcök nagyon fognak örülni.
Vághatunk belőle különböző méretű és formájú fakockákat, vagy kör alakú tálcákat, tányérokat. A kéreg akár rajtuk is maradhat. A játékok lapjait csiszológéppen szépen lecsiszoljuk, majd lenolajkencével átkenjük, és már kezdődhet is a móka. Ilyen és ehhez hasonló játékokkal fogank játszani az én gyerkőceim is, nemcsak itthon, hanem a készülő új Waldorf óvodánkban is (erről képek).
A játékokról, és készítésükről bővebb infót és képeket majd a következő írásban...Addig is szép hetet!

2014. augusztus 22., péntek

Házunk tája ezen a héten... a szappankészítésen és krémkészítésen túl

Tudom, hogy a múlt héten lenmagzselét ígértem, de úgy döntöttem, hogy erről nem írok. Annyian leírták már, nekem pedig nincsen saját verzióm, más tollával pedig nem ékeskedek. Ha lesz saját receptem, akkor ígérem, hogy megosztom veletek. Addig is: recept (a titok, hogy nem elég leszűrni, mint ahogy általában írják, préseni is kell...;), ja, és ha nem tartósítjátok, akkor sajnos nagyon gyorsan megromlik, még a hűtőben is)

Házunk tája az elmúlt héten több egyeddel is bővült. Nem, nem született újabb gyerek...:) Van viszont egy puli, aki kicsi, lány, és Dorka névre hallgat, valamint négy jérce (nem túkok még...még van 3 hetük...). Jön majd a jércék mellé egy kakas is, ha megérdemlik. ;) Egyébként nagyon édesek így négyesben, néha már teljesen tyúkhangjuk van, általában azonban pipignek, mint a sárga pelyhes kiscsirkék. Hiába, a kamaszkor nem könnyű...

Dorka a puli

A veteményes kert pedig ontja a zöldségeket így nyár végén, pedig kicsi a beültetett rész, főleg most, hogy baba (is) van a háznál. Néhány recept, melyek gyorsan elkészíthetőek, és nagyon finomak, valamint változatos tápanyagbevitelt tesztnek lehetővé.

Mi mindent lehet készíteni tökből, és cukkiniből ha tele van velük a kert? :)
Először is: lecsót! Szerintem a cukkini jobb bele, mint a tök, de ez nyilván ízlés dolga, mindkettő illik hozzá. Én egy közepes méretű tököt simán belevágok egy kb 2-3 kg paradicsomból és paprikából készült lecsóba.

Lecsó cukkinivel

Aztán ott van a jó öreg rántott cukkini (vagy tök :)). Ez pepecs munkának tűnik, főleg néhány apróság mellett, de van egy egyszerű verzió.
Hozzávalók:
1 nagy tök, vagy cukkini
3 tojás
200g liszt
szódavíz
liszt beforgatáshoz
hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez (bár ez zöldség, így nyugodtan süthetjük extra szűz olivaolajban is)

A cukkinivel könnyebb, azt hámozni, magozni sem kell, a tökkel e kettőt elvégezzük. Felvágjuk ujjnyi vastag szeretekre, sózzuk, és hagyjuk egy kicsit magára. Addig elkészítjük a sűrű palacsintatésztát a tojásokból, lisztből, amelyeket jól összekeverünk, majd annyi szódavizet adunk hozzá fokozatosan, hogy jó sűrű tésztát kapjunk. Picit megsózzuk ezt is, ezek a zöldségek viszonylag sok sót kívánnak. az olajat tűzra tesszük. A cukkiniszeleteket megforgatjuk előbb sima lisztben, majd a sűrű palacsintatésztában, és aranybarnára sütjük őket.
Tipp: Azért kell először lisztben is megforgatni, mert akkor az olajban, sütés közben nem dobja le magáról a bundát.

A már lisztbe forgatott szeletek kapnak bundát


És sülnek...

Tócsni, vagy amit akartok! Vagyis: Lepcsánka ala Házi Maunufaktúra (© 2014 :))
Ennek az ételnek a recepjtét tájegységenként nagy tisztelet övezi. Szent és sérthetetlen. Úgy, ahogy a receptje, a neve is eltérő...a Balaton-felvidéken, ha jól tudom tócsni, a Tiszántúl lepcsánka, és még máshol lapcsánka, és biztos van még néhány neve. A recept sem mindig ugyanaz. Az alap a reszelt krumli liszttel és vízzel, de hol raknak hozzá cukkinit, hol nem, és ha az ember megkérdezi, hogy van-e benne, akkor úgy néznek rá, mint egy marslakóra, hogy még ezt sem tudja...:) És van, ahol kefírt raknak bele, és van, ahol ez törvénysértésnek minősülne. Egy szó, mint száz, mi magyarok szeretjük ezt a reszelt kumplis ételt, akárhogyis hívják, és akárhogyis készül.

Itt az én verzióm:
Hozzávalók:
3 nagy krumpli
3 közepes cékla
2 szál répa
1 kicsi lilahagyma
1 közepes cukkininek a fele
300g liszt
Annyi víz, amennyit felvesz


A krumplit, répát, céklát. hagymát nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet (ez lehet tönkölyliszt, vagy kenyérliszt is), a sót, majd annyi vizet, mellyel puha, ragacsos, de összeálló tésztát kapunk. Ezeket jól összekeverjük, és forró olajban kisütjük úgy, hogy egy villányi adagot kiveszünk a tésztából, ezt az forró olajba tesszük, majd a villával gyorsan ellapogatjuk, hogy kb tenyérnyi (mindig annak a tenyere, akinek készül) nagyságú lepcsánkákat kapjunk. Ha az egyik fele megsült, fordítjuk, a másik felét is kisütjük.
Az, hogy milyen vékonyra lapogatjuk el, ízlés dolga. Én a kicsit vastagabbat szeretem, a vékonyabb egészen ropogós lesz. Érdemes kipróbálni mindkettőt.
Mi fokhagymával megdörzsölve, tejföllel, és reszelt sajttal tálaljuk.

Ilyen a tészta
Sülnek...:)


Ami pedig az augusztus végi szokást illeti: itt az új kenyér ünnepe, itt van tehát egy új kenyérrecept is! A neve: aszalt paradicsomos kenyér szódabikarbónával :)

Hozzávalók:
Összesen annyi liszt, hogy az aszalt paradicsommal együtt 600g legyen (én 1/3 tönköly, 2/3 kenyérkisztből szoktam)
70g étolaj
330g víz/tej
1 teáskanál szódabikarbona
3 mokkáskanál só
2 evőkanál szezámmag
1 nagy gerezd fokhagyma
18 szem aszalt paradicsom (az édes, ami nem cukrozott)

A fokhagymár, és a paradicsomot apróra vágjuk, és összekeverjük a liszt, só szezámmag, szb keverékéhat. Ez után adjuk az olajat és a vizet, ezeket jól összedolgozzuk, kenyeret formálunk, tetejét megvizezzük, és előmelegített sütőben 220 fokon szép barnára megsütjük. Formálhatunk belőle 2 cipót is, így biztosan át tud sülni!

kenyér nyersen

kenyér sülten

Hozzá pedig feltétnek: fenyőmagos-medvehagymás pesztó

Hozzávalók:
50g fenyőmag
120g medvehagyma (honnan? hát a mélyhűtőből!!)
1 ek olivaolaj
1 kiskanál só

Ezeket aprítógéppel jól felaprítjuk, összekeverjük, és amíg legalább ehetőre hül a kenyér, addig ennek a psztónak az ízei is összeérnek.

Pesto in action


Jó étvágyat!! :)

2014. augusztus 16., szombat

Szúnyogriasztó készítése házilag, mert sosem késő...

Iszonyú sok a szúnyog ezen a nyáron. Reggel, vagy este, nappal, vagy éjszaka, teljesen mindegy; mikor belenézünk a levegőbe, olyan sűrűn látjuk repülni a szúnyogokat, mint ahogy a porszemek szállnak a levegőben. Elképesztő mennyiség és változatosság jellemző rájuk, van kicsi szúnyog, nagy szúnyog, zümmögő, és nem zümmögő, csoportosan támadó, és magányosan prédát kereső... egy szó, mint száz, itt szúnyogrisztóra van szükség. Nagy szükség!

Van már egy bevált illóolaj keverék, amit alkoholban kell oldani, majd vízzel felhigítani (recept itt). Ezt a receptet az idei, szúnyog szempontjából "kemény"nyárra dúsítottam egy kicsit, így:
1 dl alkoholban oldunk:
-30 csepp citronella
-30 csepp orvosi levendula
-30 csepp eukaliptus citriodora (ez a fajta eukaliptusz már egészen kicsi babáknál is használható; a boltban kapható "egyszeri" illóolajokra általában csak az eukaliptusz név van ráírva, ami többnyira az eukaliptus globulust jelenti, mely utóbbi nem használható babáknál, valamint olyan kisgyermekeknél sem, akiknek valamilyan krónikus alsó légúti megbetegedése /pl. asztma/ van)
-10 csepp citrom
-10 csepp zsálya
-10 csepp teafa
-30 csepp citromfű
ha feloldottuk az illóolajakat akkor az egészet higítsük 2,5x-re (így egy 250ml-es flakonba belefér), ioncserélt vízzel, vagy diólevélből főtt teával (a dió szagát nem szeretik a szúnyogok).

Az ám, de akár olajjal, akár vízzel higítva, ez a keverék folyadék állagú, ami igencsak megnehezíti a felvitelt a bőrre, főleg, ha egy izgága 10 hónaposról van szó...:) Ezért úgy gondoltam, hogy egy gél állapotú keverék praktikusabb megoldás lehetne.

Gélt egyrészt készíthetünk zselatinból. Ez azonban sajnos nem tartós...vannak hidegen oldódó sűrítők, mint a szentjánoskenyér liszt, vagy a guargumi, melyeket úgy készíthetünk el, hogy 50ml folyadékhoz 1 mokkáskanálnyit adunk (csomómentesre elkeverjük, lezárjuk, valószínűleg csak másnapra lesz gél állapotú).
Amit én nagyon szeretek gélesítő, az a xantán gélképző, ezt is hidegen kell adagolni, 50ml folyadékhoz kell kb. 2g, de ha lassan, állandó keverés mellett adagoljuk (én NAGYON figyelünk, hogy ne legyen csomós), akkor azonnal látjuk a gélesedést, és nem kell méregetni.
Használhatunk még lenmaggélt is víz helyett, így tuti bőrápoló lesz a szúnyogriasztónk.

A lenmaggél receptjét pedig majd legközelebb mesélem el...:))

Bendegúz fényképei

Ha nem is a reggeli kávé mellé, de a délutáni tea mellé biztosan jól jön egy kis nézegetni való. :)


Munka vagy gyerek? Munka és gyerek...


Love


Apa és fia


Mamma mia...

2014. augusztus 9., szombat

A forró augusztusi napokra: napolaj házilag!


Talán most még elkaphatjuk a nyár végét, talán lesz most még fürdős-napozós időnk. És ha jön a fényes napsugár, akkor a bőr védelme is fontos. Nekünk, és a gyerekeknek is. :)
Itt most megmutatok egy gyorsan elkészíthető, és praktikusan tárolható napolaj/naptej variációt, amit kb 3 perc alatt össze leteh rakni. :)

Recept:
1,5 dl körömvirágolaj
1-1 evőkanál kókuszolaj, szezámolaj, vagy dióolaj
4 nagy evőkanál ZnO2
2 csepp E vitamin
3 nagy csepp Panthenol
4-5 csepp orvosi levendula

Összekeverjük jó alaposan kézi mixerrel, majd a képen látható flakonba tesszük. Kész!!! :) Tartósan ne tegyük ki nagy melegnek, és erős fénynek!

A körömvirágolaj készítéséhez is hoztam képeket, nem tudom, hogy ennek írtam-e már a receptjét, bár sok helyen meg lehet találni. Receptek még itt: http://hazimanufaktura.blogspot.hu/2011/06/mindenfelek-koromviragbol.html

Én így készítem:
190g hidegen sajtolt napraforgó olaj
4g szárított körömvirág
Ezt 3 hétig érleljük egy zárt üvegben, úgy, hogy minden nap felrázzuk. Az üveget érdemes bevonni kívülről alufóliával, hogy a fényérzékeny anyagok lebomlását megakadályozzuk.


Naptej

Praktikus flakonban

Készülő körömvirágolaj
Alufólia csomagolásban
3 hét után így szűrjük le


2014. augusztus 8., péntek

Sírnak a szappanok...?

3 napig egyfolytában esett az eső. A levegő páratartalma 76% volt ott, ahol a szappanjaim érnek (21 fok!!). Érnének... ugyanis érés helyett inkább sírnak, vagyis gyöngyözik a felszínük. A már érett szappanok felszínén is nagyon apró cseppecskék jelentek meg, azokról a szappanokról nem is beszélve, melyek még érés alatt állnak. A képen látszik: a kicsi egy tengeri sószappan, igencsak bús kedvében van (talán azért, mert az igen higroszkópos NaCl a levegőben lévő vizet ilyen mértékben képes megkötni???), a nagyobb, egy már érett samponszappan annyira nem lógatja az orrát, de a kedve láthatóan nem derűsebb, mint az ember lányának ebben az esős időben. Először egy pillanatra megilyedtem, amikor megláttam őket, aztán rájöttem, hogy ez csak víz (megszagoltam, megkóstoltam), és gyors mentőakcióba kezdtem. Áttettem őket egy 26 fokos, 64% páratartalmú helyiségbe, és a víz kb 1 óra alatt elpárolgott a felszínükről. Mivel alapvetően kíváncsi természet vagyok, ezért egyet ott hagytam sírni...vajon a hőmérséklet és a páratartalom az érés sebességét is csökkenti? Majd megírom...:)





2014. augusztus 2., szombat

Mézes hajformázó – a tökéletes...

Ha úgy dönt az ember, hogy házilag készíti el a kozmetikumait, akkor a tökéletes hajformázó megalkotása az egyik legnagyobb kihívás. Illetve egyáltalán a hajápolási szerek elkészítése is nagy kihívás...:)
Írtam már egyszer egy könnyen elkészíthető hajzseléről (http://hazimanufaktura.blogspot.hu/2014/05/hajfixalo-zsele-keszitese.html), aminek az az előnye, hogy tényleg csak néhány perc megcsinálni, hátránya viszont az, hogy szinte minden esedékes hajmosás alkalmával újra kell készíteni, mert kérdéses az eltarthatósága, valamint a gél sajnos nem elég stabil, és előfordul, hogy elfolyósodik. :(
Ezért gondoltam a mézre. A méz egy örök megoldás ilyen kétes esetekben, hisz jót tesz a hajnak, a belőle készített termék nem romlik meg, és az előzetes híresztelésekkel ellentétben a legyek-méhek-darazsak sem jönnek ránk a nyári kánikulában...:)) cserébe tényleg működik, nem veszít a hatékonyságából, mint a zselé például. Ezzel a készítménnyel a megmosott, még nedves haj is formázható hajszárítóval, valamint a már beszárított hajra fújva fixálja is a frizurát. Mivel olyan alapanyagokból van összeállítva, melyek kifejezetten hatékonyan ápolják az erősen igénybe vett hajat (lásd gyakori mosás /erre ajánlom ezt, hogy legalább SLS mentes legyen a samponunk: http://hazimanufaktura.blogspot.hu/2014/06/most-kell-szedni-csalant.html/, szárítás), ezért akár a hajmosások közötti napokban, száraz hajra is használható hajfixálóként. Mivel ez a hajfixáló kérdés tényleg bizonytalan, ezért úgy gondoltam, hogy most nem árulok zsákbamacskát, és immáron 2 hónapja próbálgatom ezt a terméket, szélben, esőben, napban...és bátran állíthatom, hogy jól működik! :))
Az eredeti recept innen származik: http://www.ecobeautybytes.com/2013/08/23/diy-hair-setting-lotion/

Az én receptem a fenti alapján a következő:
Keverjünk össze egy bögrében 1,5 dl meleg vízben 1 evőkanál mézet (én vegyes virágmézet tettem az enyémbe). Ha jól elkevertük, és kihűlt, akkor 2 evőkanál almaecet jöhet bele (receptem itt). Ha valakinek így túl almaecetes, akkor tegyen bele csak egy evőkanállal, és tegyen bele kicsit több illóolajat, hogy elfedje az almaecet szagát (ami egyébként néhány perc alatt elillan úgyis a hajról...). 1/4 teáskanál jojobaolajat is tegyünk bele. Ez után jöhet 4 csepp ylang-ylang illóolaj, 1 csepp panthenol, és 1 csepp E vitamin. Jól összerázzuk, és már készen is vagyunk. :) Sötétített pumpás flakonba tesszük, és a hűvös fürdőszobában tároljuk, hűtőszekrény nem kell hozzás, és lehet hozni-vinni is, nyaralásra, rokonokhoz...stb. 

Gyerekeknél is bátran használható!!! Sőt, ajánlott, hiszen a szokásaikat most alakítjuk ki, és fontos, hogy már korán megtanulják, hogy a házilag készített, természetes alapanyagú termékek a legjobbak.

2014. augusztus 1., péntek

Mit kezdjünk még a rózsaszirmokkal?



Minálunk itthon a terasz tövében egész nyáron virágzik a futórózsa. A gyönyörűen nagy, vörös virágfejek teljes pompájukkal beragyoják a teraszt, a méhek döngicsélése bódító, az illat pedig a levendula, a rozmaring és a kaukkfű illatával elegyedik. Ez a hanglat annyira magával ragadó, hogy az ember lánya azon gondolkozik, hogyan is raktározhatná el azt télire. :)
A rózsavíz (http://hazimanufaktura.blogspot.hu/2011/05/rozsavizet-keszitettem.html) és a rózsakrém (http://hazimanufaktura.blogspot.hu/2011/10/rozsakrem.html) elkészítése a rózsa-varázs téli elraktározásának alternatívái lehetnek.
De mit kezdhetünk még a rózsaszirommal? A válasz egyszerű: szárítsuk le, így meg tudja őrizni színét, formáját és illatát is... a rózsaszirom szárítása azonban nem könnyű. Nehéz például megfelelő helyet találni, ahol elég meleg van, nem tűz a nap, és az enyhe szellő is jár. Mivel azonban a szirmok könnyűek, elfújhatja őket a szél, a nap hatásának köszönhetően eltűnhet a gyönyörű szín, elillanhat az illat... Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére lehet megoldás a rózsaszirmok mikrohullámú sütőben való szárítása. Az eljárás igen egyszerű, és gyors, bárki könnyedén kivitelezheti, akinek van otthon mikroja.
Én a következőképpen csináltam:
Próbaképpen leszedtem 1 marék, teljesen hibátlan, száradás, elszínesedés és rovarmentes rózsaszirmot. Ezeket a szirmokat egyenként, temészetes formájukat megőrizve kirakosgattam egy papírtörlőre, majd betettem a mikroba kb. negyed percre. Majd kivettem őket, és láss csodát, már készen is voltam! :) A rózsaszirmok teljesen vízmentesen kerültek ki a mikroból, ami annyit jelent, hogy kaptam egy marák szárított szirmot. Sajnos a mi mikronkon nem tudok fokozatokat állítani, így azt nem tudom megmondani, hogy milyen fokozaton, mennyi ideig szárítsuk a szirmokat, ezt érdemes próbálgatni. Az viszont fontos, hogy inkább először kevesebb ideig mikrozzuk őket, mert ha túl sokáig, nagy fokozaton történik a sütés, akkor bizony megéghetnek.
Mire használhatóak is ezek a szirmok?
- Betehetjük őket egy üvegedénybe, nagyon szép potpourrit kapunk belőle, főleg, ha kombináljuk levendulával, illetve eltérő színű illatos szirmokkal.
- Beletehetjük őket házi készítésű szappanjainkba. Bekeverhetjük a szappanmasszába is őket, illetve rászorhatjuk a massza tetejére is. Rózsafa illóolajjal kombinálva finom rózsás szappant készíthetünk...:)
- Felfűzhetjük őket egy vékony pamut fonálra, vagy akár átlátszó cérnára, és díszíthetjük vele a házunkat/lakásunkat.
- Mindezeken túlmenően, ezzel a szárítási módszerrel tartósíthatjuk a rózsaszirmokat télire. A szirmokat fém, fa, vagy papírból készült, jól zárható dobozba, esetleg papírzacskóba tesszük, és száraz helyiségbe rakjuk. Télen aztán főzhetünk belőle teát, felhasználhatjuk házi szappankészítéshet, készíthetünk belőle rózsavizet, rózsakrémet...stb.

Kellenes időtöltést kívánok! :)