2014. május 28., szerda

Hajfixáló zselé készítése

Most, hogy "frizurám" van, és búcsút vettem a lobonctól, már nem elég, ha egyszerűen hajat mosok, és lesz, ami lesz. (samponszappanok itt: http://hazimanufaktura.blogspot.hu/search/label/samponszappan) Ez a haj nem állhat össze-vissz...

Így aztán kénytelen voltam készíteni egy egyszerű hajformázót, és gondoltam, hogy ha készítek, akkor olyat, amit itt is megoszthatok. :)

Tehát a nagyon egyszerű recept:

- másfél dl ioncserélt víz
- 1 púpos teáskanál zselatin
- illóolaj
- panthenol

A vizet melegítsük fel, nem kell felforralni. Tegyük bele a zselatint, ami nyilván nem ízesített, szgosított...stb. jól keverjük fel kézi mixelővel. ez után töltsük flakonba, és csepegtessünk hozzá 2 csepp illóolajat. Ha zsíros a hajunk, használhatunk citrom, vagy menta illóolajat, ha száraz, akkor levendulát, rózsafát. Az illóolaj mellé tehetünk még 1 csepp panthenolt is a keverékbe. Az egészet jól rázzuk össze, és nem kell megijedni, ha még nem géles, néhány óra múlva az lesz. A hűtőben eláll 2 hétig is akár, de szerintem jobb, ha friss, valahogy jobban tartja a hajat.


Ami a hatását illeti, szerintem teljesen kielégítő. Én rögtön hajmosás után, a még vizes hajamra is tettem, illetve hajszárítás után is, már szárazon is kapott belőle a hajam. Nem hiszem, hogy ez a zselé megtartaná a tüsi hajat, de az én félhosszú hajamra, illetve a frufrumhoz nagyon bevált. :)

2014. május 26., hétfő

Kánikula szappanok házilag



Na jó, kánikula még nincsen, de a kora nyári meleg mindenképpen megjött. Szerencsére. :) Higiénés szempontból viszont kényes időszak ez, hiszen sokszor nem elég a sima szappanos mosakodás, és a dezodor használata (leírásuk: http://hazimanufaktura.blogspot.hu/search/label/kr%C3%A9mdezodor). Különösképpen érvényes ez azokra, akik aktív fizikai munkát végeznek, akár mert sportolnak, vagy mert a munkájuk alapvetően fiziaki jellegű. Nehéz helyzetben vannak ilyenkor a kismamák, akik képese sokkal intenzívebben izzadni, mint várandósságuk előtt. Nem is beszélve a karonülő kisbabás, vagy kisgyermekes anyukákról, akik a 40 fokban is szakadatlanul cipelik csemetéjüket, vagy futkároznak utánuk.
Ebben az időszakban tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szappant választunk a mindennapos mosakodáshoz. Én két féle nagyszerű szappant tudok izzadás ellen, amelyek nekünk is beválnak a hőségben.
Az első, és amelyet én jobban is szeretek, az a himalájasó szappan. Akár minden nap használhatjuk, a sós vizes lemosás egyébként is jót tesz a bőrnek. Hátmég szappan formájában! És hogyan haszmáljuk? Nagyon egyszerű...minden este, és/vagy reggel mosakodjunk meg vele úgy, mint egy egyszerű szappannal, különös figyelmet fordítva az intenzívebben izzadó területekre. Lábra is kiválóan működik. Hatása növelhető úgy, hogy a felvitel után néhány percig a bőrön hagyjuk, és csak ezt  követően mossuk le. Egyetlen hibája van ennek a szappannak, mégpedig az, hogy igen kevéssé habzik. Ez természetesen nem csökkenti a nagyszerű tisztító, baktériumölő, szagtalanító és izzadáscsökkentő hatását ezeknek a szerintem csodás szappanoknak.
A második a kávés szappan. Arról már írtam (http://hazimanufaktura.blogspot.hu/2011/06/hideg-eljarassal-keszult-szappanok.html), hogy hogyan készül az igazán jó, és megfelelően tömény kávés szappan, valamint azt a hatását is említettem, hogy ezek a szappanok nagyon jók arra, hogy a különösen erőteljes szennyeződést eltávolítsuk velük a bőrünkről, például kerti munka, vagy földmunka után. Arról azonban még nem írtam, hogy akár a mindennapos mosakodó készletünknek is tagja lehet ez a különleges szappan. Használhatjuk hasonlóan a sószappanhoz, mivel rendkívül jó szagelvonó hatása van a kávénak, ezen kívül pedig a koffein vérkeringést serkentő hatása miatt ez a szappan a hízásra hajlamos bőrterületeken masszázsszappanként is kitűnően funkcionál. Figyeljünk azonban arra, hogy mindíg frissen őrölt, jó minőségű kávét használjunk a szappanunkba, ha zaccot alkalmazunk, a felsorolt hatások már nem tudnak érvényesülni. A másik megjegyzés a kávés szappanhoz, hogy az illata csak akkor lesz igazán meggyőző, ha nem sajnáljuk belőle a kávét! :)) (Arra remélem, hogy emlékeztek, hogy a sok kávé tűlmelgítheti a tömböt, így vagy ne takarjuk le a tömbünket, és figyeljünk a külső hőmérsékletre, vagy kissebb formákat használjuk.)

2014. május 16., péntek

Epilógus shea habhoz

A bő két hónapja készített shea hab megtette jótékony hatását. A körömvirágolajból, szezámolajból és shea vajból készült könnyű, habos krém nagyon jót tett Nimród bőrének. A száraz, hámló, néhol már gyulladt bőr a múlté, teljesen kisimult, igazi baba bőr! :) A shea habot az elkészítés után reggel és este is használtuk, majd amint javulás mutatkozott, már csak naponta 1-szer. Mára már nincsen rá szükség, hiszen a bőre nagyon szép lett. :))

2014. május 13., kedd

Színes tavaszi saláta

A csodás tavasz, mintha csak most kezdődött volna el, és máris május van...Nálunk most van ideje annak, hogy felszámoljuk a retket és a salátát a kertből. Ez esetenként nagy mennyiségű zöldséget jelent egyszerre, amit valahogy fel kell használni. Én egy nagyon egyszerű salátát szoktam készíteni belőle, ami elég kézenfekvő, könnyű elkészíteni, és általában hirtelen minden megvan hozzá itthon.

- 2 nagy marék retek
- 2 db fejes saláta
- 4 db újhagyma
- ízlés szerint só, ami lehet fokhagymás is
- 1 teáskanál almaecet
- 2-3 evőkanál olivaolaj

Az egészet egy nagy tálba halmozzuk, összekeverjük, és gyorsan elfogyasztjuk.



Ezen kívül, még a beígért viharos idő előtt érdemes leszedni a bodzát is. De nem kell ám mindíg az unalmas bodzaszörpöt készíteni belőle! A bodzát nyugodtan összepárosíthatjuk egyéb, szörpkészítésre alkalmas virágokkal, vagy gyógynövényekkel.

Például akácvirággal:


Citromfűvel:

 Valamint mentával:


Az alaprecept itt: http://hazimanufaktura.blogspot.hu/search/label/bodzasz%C3%B6rp található. :) A receptnek megfelelően, a bodzavirág egy részét helyettesíthatjük a fentebb felsorolt növényekkel, így egy kicsit izgalmasabbá tesszük az uncsi bodzaszörpöt. :) Érdemes figyelembe venni, hogy akácvirágból önmagában is készül szört, citromfűből is, így ezekkel nem kell spórolni, és el tudjuk dönteni, hogy inkább a bodza íze, vagy a többi domináljon. A menta egy kicsit már erőteljesebb íz, én 2-4 szálnál többet nem tennék egy adaghoz.

2014. május 9., péntek

A tó

A legújabb csatolmánya birtokunknak, természetesen az első ásónyomtól az utolsó kőberakásig Titusz műve. :)

Elkészítése nem igényel túl nagy mentális erőfeszítést, ám fizikailag annál nehezebb!
Ki kell ásni egy nagyobb gödröt, amit ráadásul teraszosra kell képezni. A mi tavunk a legmélyebb pontján kb 1 m-es. Ebbe a gödörbe bele kell passzintani az előtte méretre vásárolt tófóliát (a miénk 0,5 mm-es, az 1mm-es nagyobb tavakhoz való, kisebb mederbe behajtogatni nagyon nehéz, mert merev) majd vizet engedni bele. :) A teraszokra mi sóder tettünk, oda, ahová a növényeket terveztük kicsit vastagabb rétegben, hogy a gyökereknek legyen miben megkapaszkodni. A tó széle helyben kitermelt vörös homokkővel van kirakva, betonágyban. A vörös homokkő nem fagy el, és nagyon mutatós, illetve nálunk egyébként is ez az alapkőzet.
Aztán a halak érkeztek. Van néhány darab aranyhal, valamint kb. 20 darab Bendegúz és Titusz által a közeli horgásztóból kitermelt kárász is. Ez utóbbi haltömegek látványa kisfiamat elég gyakran arra ösztönzi, hogy a mi tavunkban is horgásszon. :) Ez nemcsak az ebéd szempontjából hasznos, de a 6 és fél éves gyereket is órákra leköti. :D És persze vannak már ebihalak is. :) Várjuk szeretettel a teknősöket is, ha valaki esetleg találkozna velük...
A növények is lassan elkezdenek betelepülni. Van sás, vizililiom, valamint több, számomra ismeretlen növény is. Azt mondják, hogy olyan növényeket érdemes betelepíteni a tóba, amelyeknek a rizómája nem szúrja ki a tófóliát. Így a nád például nem ajánlott.

És a képek:







2014. május 7., szerda

Virágos szappan készítése

Méghozzá levendulás, a megfelelő rózsás-lilás színnel és szárított levendula ágacskákkal. Szép és jó illatú, testet-lelket símogat és táplál.



Elsőkét tegyünk friss fagyasztott, vagy szárított levendula ágakat a formák aljára.









Ezek után érdemes kikeverni a kívánt színt, azt a bizonyos levendulát, ami nem igazán "csak" lila, annál szerintem kicsit rózsaszínesebb, bár nyilván a lilának is van ezer féle árnyalata. :)




Én ezekhez a szappanokhoz kozmetikai pigmenteket használtam festék gyanánt, kékhez kevertem pirosat, így értem el a képen látható színt. A tapasztalat azt mutatja, hogy kicsit több pirosat kell keverni, mint amennyi első pillantásra elégnek tűnik, mert ez az árnyalat a szappan érésével jelentősen halványul.



Ha készen van a megfelelő szín, elkészítjük a szappanmasszát, a trace-be belekeverjük, majd a masszát a formába tesszük, nyugodtan rá lehet halmozni a virágokra.

A továbbiakban a hideg szappanok készítési módjának megfelelően járunk el.

Az eljárás eredménye képpen az alsó képeken látható szappanokat kapjuk. Szerintem nagyon hangulatos, amikor a használat során előbújik a levendulavirág.