2013. január 28., hétfő

Mossunk, mosogassunk...



Tök jó kezdés az új évben, hát ez van. :) 

Illetve, ha már van, akkor legalább legyen érdekes. Érdekes lehet kikísérletezni a számunkra legmegfelelőbb mosószappant és mosogatószert, attól függően, hogy mennyire eszünk zsíros ételeket, illetve, hogy mennyire érzékeny a bőrünk. Az extrém zsíros edényekkel a kókuszolaj birkózik meg a legjobban, ám ez rettentően szárítja a bőrt. ha viszont lopunk a szappanunkba egy kis aloe verát, akkor ezt a hatást jórészt kompenzálhatjuk.

Nekünk ezek a receptek váltak be a legjobban:

Mosogatószer:
400g kókuszolaj
99g KOH
152g folyadék (120g víz és 32 g aloe vera)

Ez a szappan 0% zsírfelesleggel készül, ezért pontosan kell mérni. A zsírfelesleg érthetően azért fontos, mert nem pipereszappant készítünk, hanem mosogatószert, és az olajossal sz olajosat mosogatni annyira nem célravezető. :)
Annyit még, hogy érdemes ezzel a kis mennyiséggel kezdeni, mert a főzés során a kókuszolaj rettentően meg tud keményedni, dacára annak, káliszappant főzünk. :/
Az elkészítés módja: A lúg és az olaj alapos összekeverése után (botmixerrel) 75-80 fokra betesszük a sütőbe a szappant, és fél óránkénti kevergetéssel, fedővel főzzük 4 órán át. A 4 óra elteltével készen vagyunk, a higítás igény szerint történhet, természetesen desztillált vízzel. Érdemes a desztillált vizet felmelegíteni, mielőtt hozzáöntjük a szappanhoz, és botmixerrel jól felkeverni!

Mosószappan:

500g kókuszolaj
100g napraforgóolaj
101g NaOH
228g folyadék (200g víz+28g aloe vera)

Ez a szappan hideg eljárással készítendő, 1% zsírfelesleggel készül, de azért szerintem jól kihozza a foltokat. lehet 0% zsírfelesleggel is, akkor valószínűleg még jobb.