2012. november 24., szombat

Tippek bőrápoláshoz

Vannak, akik nem szereik olajjal kenegetni a bőrüket. Hiába minden próbálkozás, a legjobb minőségű bázisolajok, nem szeretik, na. Olyan macera használni, a mennyiséget sem tudják szabályozni rendesen úgy, hogy önteni kell a kezükre, illetve a kéz maga is úszik az olajban, mire az egész testet sikerül bekenni. A prémium minőségű bázisolajok (lásd pl.: Panarom) használatát pedig nem szabad feladni, főleg így tél közeledtével, valamint a gyerekeinknél. Egy egyszerű módszerrel azonban mindezt a kényelmetlenséget elkerülhetjük, és még vígan futkározó gyermekeinket is sikerülhet néha "testápolnunk" ezzel a módszerrel: tegyük az olajat, vagy az olajkeveréket pumpás flakonba! Nagyszerűen működik! :)

Egy recept nekünk:

Egy-egy rész búzacsíraolaj+ szőlőmagolaj keveréke 1/4 rész argán olajjal. és egy mokkáskanál mézzel. A mézet úgy oszlathatjuk el az olajban biztonsággal, hogy kb. 50 fokig melegítjük az olajkeverékünket. Minden használat előtt fel kell rázni!


Gyerekeknek a "nyálkás-vírusos napokra":

Sárgabarackmag olaj+orbáncfű olaj+ szezámolaj+ körömvirágolaj keverékébe a következő illóolajokat cseppentjük: citrom, rózsafa, angyalgyökér, narancs, levedula super,  néhány csepp eukaliptus citriodora, vagy radiata, valamint kakukkfű (geraniol, vagy linalool fajták csak!!).




A másik tipp: a sós víz. Ilyen egyszerű. Nagyon jól tisztít, regenerál, kiegyensúlyozza a faggyúmirigyek működését, és nem utolsó sorban elindítja a késztetést a sószappan megalkotására...de ez még a jövő zenéje. :)
Az oldat sótartalmát akár 30%-ig is emelhetjük, lévén a Holt-tenger sótartalma is 25-30%. Ez a gyakorlatban 30g sót jelent 100g ioncserélt vízben.




Kék szappan

Ősz elején, amikor megkezdődött az óvoda, egyik délután, hazafelé menet, Bendegúz egyszer csak egy kis darab szappant halászott elő valahonnan a zsebe mélyéről. Elrendezgette a kis szappankát a tenyerén, majd hozzám fordult, és azt mondta: Anya, ezt neked hoztam, látod, ilyen a kék szappan, neked is kell ilyet készítened. Átvettem tőle a pici darabot, gondosan és látványosan elraktam a kincseim közé, és biztosítottam a felől, hogy a kék szappan idővel el fog készülni.

Azt persze ő nem tudta, hogy nekem vajmi kevés eszköz áll rendelkezésemre ahhoz, hogy kék színt kreáljak, lévén vállaltam betartani azt a kitételt, hogy csak természetes alapanyagokat használok. Azóta eltelt néhány hónap, és a "probléma" is feledésbe merült, mígnem egyik nap kaptam egy e-mailt, amelyben volt egy link egy kék színű szappanról, amit szénnel színeztek. Na, gondoltam, ez lesz az, ezt ki kell próbálnom!

Arra gondoltam, ha már kék, akkor legyen levendulás, hogy a kékség értelmet nyerjen. :) 300g masszát használtam (a jól bevált oliva-kókusz keveréket), ehhez 2 tabletta carbo activatust (igen, azt, amit a gyógyszertárban szoktunk venni egyéb gondokra...) porítottam, egyszerűen, egy fa mozsárban. Egészen gondosan el kell porítani, hogy biztosan ne maradjanak benne göbök, mert akkor nyilván a szappanban sem oszlik el maradéktalanul. Ezt a porított szenet adtam a trace-hez, jól elkevertem még botmixerrel, és formába öntöttem. Először leginkább kékes-zöld volt a színe, de idővel szépen bekékült. Gyanítom, hogy a szín mélységét a szén mennyiségével lehet szabályozni, de erről még nem szereztem bizonyosságot a gyakorlatban.



2012. november 16., péntek

Vaj készítése otthon

Titusz műve. Nagyon finom mű. :) Egyetlen bolti vaj sem érhet a nyomába. Finom, habos, könnyen kenhető. Érdemes kipróbálni.

Végy akármilyen tejszínt, és egy befőttesüveget, amelyet kb. félig tölt meg a beleöntött tejszín. Töltsd bele a tejszínt, és csavard rá jó erősen a tetejét. Pici sót, illetve különböző füszereket már ilyenkor is lehet beletenni, de ha a megmaradt tejet majd fel szeretnénk használni, mondjuk tejeskávéhoz, akkor ráérünk utólag is fűszerezni.
Szóval a befőttesüveget, miután beletöltöttük a tejszínt elkezdjük intenzíven rázni...és rázzuk...és még mindig. Sokat. Addig, amíg ketté nem válik a vaj, és a tej (vagy mi ez utóbbi). Ez után le lehet szűrni róla a tejet, és a vajat azon melegében már fogyaszthatjuk is. Ilyenkor is lehet fűszerezni, nyugodtan keverjük bele a sót, borsot, zöld fűszereket, vagy amit szeretnénk. Nagyon finom, és nem is keményedik kenhetetlenre, mint a bolti vajak. :)

A képeket Titusz, és Bendegúz készítették, látható, hogy mennyi tejszínből készítettünk kb 150g vajat.






Új szappanok

Anti-aging szappan. Geránium illata és a rózsaszín üdesége az örök fiatalságot sugallja. A külcsín mellett azonban a belbecs sem lebecsülendő:  a kecsketej, valamint az oliva-, szőlőmag-, búzacsíra- és pici kókuszolaj összetevőinek köszönhetően csuda fiatalok leszünk, és persze maradunk, ha ezt a szappant használjuk! ;)




Közeleg a karácsony, így ideje elkezdeni a készülődést is. Idei karácsonyfadíszeink: fahéj+darált szegfűszeggel, nagyon karácsony feelinggel...



...és citromfű illattal (nem mellesleg végre kipróbáltam a frissen fagyasztott citromfüvet színezésre, és eddig gyönyörű zöld maradt a szappanom) és persze illatos. :)
(Julcsi! ezeket a szappanokat mondtam!!!)


2012. november 3., szombat

Arckrém 30%-os víztartalommal

Régóta érlelődött már bennem a gondolat ennek a krémnek az elkészítéséről. Mivel most igény is mutatkozott rá, a dolog sürgetővé vált, és viszonylag zsúfolt napjaim közepette is időt szakítottam a megalkotására. Olyan embernek készült, akinek alapvetően zsíros bőre van, preventív céllal mégis szeretne egy olyan tuti kis hidratáló arckrémet, ami nem nagyon zsírozza a bőrét, viszont nem is 98%-ban víz. :/
Az én oldalamról pedig már nagyon szerettem volna helyettesíteni a sztearinsavat kicsit barátságosabb emulgeátorral, mégpedig olyannal, amellyel magasabb víztartalmú krémeket is lehet készíteni (a lecitinnel sajnos nem lehet), és beleillik a natúrkozmetikumok világába is. Így találtam rá az emulsanra, ami egy természetes emulgeátor kémiailag módosított változata.

Íme:

8g argán olaj
5g méhviasz
5g sárgabarackmag olaj
4g emulsan (emulgálószer, amivel 20-40%-os víztartalmú krémeket lehet készíteni)
9g rózsavíz
3g lecitin
1 csepp E vitamin
2-3 csepp tejsav
rokonsal (10 grammonként 2 csepp)

Az argán olajat+sárgabarackmag olajat+ méhviaszt vízgőz fölött összeolvasztjuk, ebbe tesszük az emulsant és a lecitint. Mikor minden felolvadt, levesszük a vízfürdőről, a kissé felmelegített rózsavizet egyben hozzáöntjük, ez után kezdjük el keverni botmixerrel. Hozzáadjuk az E vitamint+tejsavat+rokonsalt is, még keverjük, amíg teljesen össze nem áll. Ízlés szerint illatosítjuk, majd fertőtlenített tégelybe töltjük. 4 hónapig áll el, és annyi időre szerintem elég is ez a mennyiség.