2012. január 27., péntek

Az idei tél slágere...

...a sheavajas-mandulaolajos testápoló.

Tavaly a kakaóvajas, idén meg ez jött be nagyon Rékám bőrének. Ez a krém kicsit töményebb, mint a kakaóvajas volt, de cserébe sokkal kevesebb kell belőle, gyorsabban felszívódik, és tulajdonképpen azonnal hat.

A recept pedig így szól:
(direkt nem írok pontos mennyiségeket, csak arányokat, így mindenki annyit készít, amennyit szeretne)

Hozzávalók:
-hidegen sajtolt bio mandulaolaj
-méhviasz
-finomítatlan sheavaj
-rózsvíz
-lecitin
-E-vitamin
-rokonsal

Tetszőleges mennyiségű mandulaolajat vízfürdőre teszünk, majd annyi méhviaszt teszünk bele, hogy a mandulaolaj kb. 1 ujjnyira elfedje. A készítendő mennyiség megtervezésénél azért vegyük figyelembe, hogy akkora mennyiség kell legyen az edényben, amennyit a botmixer már össze tud keverni. Közben beletesszük a lecitint is, abból most elég egy kicsi, mondjuk egy mokkáskanálnyi, mert kevés víz kerül a krémbe. Ha felolvadt a méhviasz, akkor levesszük a vízfürdőről, beletesszük a sheavajat, ami lehet akkora mennyiség, mint a mandulaolaj volt. Lehet, hogy a sheavaj olvasztása közben el fog kezdeni szilárdulni a krém, ilyenkor nyugodtan visszatehetjük picit a vízfürdőbe. Ha felolvadt a sheavaj, beletehetjük a botmixert, elkezdjük keverne, és közben egy löttyintés rózsavizet is hozzáadunk, és addig keverjük, míg a kívánt krémes állagot el nem érjük. Ez után adjuk hozzá az E-vitamint és a Rokonsalt. Tégelybe kanalazzuk, és kihülésig mehet a hűtőbe. Egyébként szerintem jól bírja a krém, nem kell hűtőben tartani, bár nálunk nem szoktak megromlani a nagyon vizes krémek sem szobahőmérsékleten. :)

Egyébként ez utóbbi témáról fog szólni a következő bejegyzésem (házi krémek romlékonysága, stabilitása).

2012. január 26., csütörtök

Új játék! :)

Háát, nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan eljön, de lassan közeledünk a 20 000-es látogatottsághoz. Így itt az ideje az új játéknak is! :)

Aki először észreveszi, hogy a számláló átfordult, és ír egy bejegyzést, az most nemcsak egy szappant, de egy krémet is nyer! A második pedig egy szappant. :)

Hajrá!!!

2012. január 16., hétfő

A téli kézápolásról

Ez a téma most két okból is aktuális. Egyrészt az a hír járja, hogy jön a hideg (mondjuk holnap), másrészt személyes okaim is vannak. Az utóbbit tekintve, szégyen ide, szégyen oda, én sem figyeltem eléggé a saját kezemre, és a hideg, szeles időjárás csúnyán kiszárította a bőrömet. Ez azt jelenti, hogy a kezemet tekintve úgy néztem ki, mintha mondjuk már vagy 20 éve éjt nappallá téve ásóznék, malteros vödröket hordanék...pedig nem. Szóval én sem figyeltem eléggé.
Pedig a hideg, a szél és a száraz levegő együtt bizony nem tesznek jót a bőrünknek. Ilyenkor a kéz, és az arc bőrének - mivel ezek vannak kitéve folyamatosan az időjárás viszontagságainak - folyamatos visszazsírozásra van szüksége. Tehát nem is annyira a magas víztartalmú hidratáló krémek az igazán hatásosak, hanem a jó tömény zsíros kencék. Ha a kezünk már száraz, a bőr repedezett, bőrkeményedéses, akkor a leghatásosabb, ha éjszakára zsíros krémmel bekenjük, és pamut kesztyűt húzunk. Ezzel együtt pedig, amikor ébren vagyunk, 1-2 óránként kenjük be a kezünket. Ilyenkor elég egészen kis mennyiségű krémet felvinni, hogy azért nap közben másra is tudjuk használni őket, mint kézkrémhordozásra. ;) Legjobb, ha kézmosás után nem törölközünk egészen szárazra, kis mennyiségű krémet jól bemasszírozzuk, és már mehetünk is a dolgunkra.
Persze az is fontos, hogy amikor elhagyjuk a lakást, és kimerészkedünk a farkasordító hidegbe, akkor is ápoljuk le a kezünket egy adag krémmel, és mindig húzzunk kesztyűt!
Nekem ezek a kis trükkök segítettek! :)

2012. január 9., hétfő

Ajakápoló rózsaszín agyaggal

Régen szerettem volna már elkészíteni az ajakápolóknak ezt a formáját. Ma végre volt egy kis időm, így összehoztam egyet, amit lehet majd tesztelni. Sajnos a kiöntés még nem tökéletes, nem egészen sikerült kapásból rájönnöm, hogyan is működik ez a csavaros izé...
Az alap recept ugyanaz, mint eddig, mivel az mindenkinek bevált! Vannak viszont olyanok, akik nem szeretnek kézzel nyúlkálni az ajakápolós dobozba, így ezt a receptet most nekik ajánlom!
Egy adagot sajnos elég nehéz elkészíteni. Én ezzel a mennyiséggel 3 és fél dobozkát töltöttem meg.

- fél evőkanál avokádóolaj
- fél evőkanál sheavaj
- fél evőkanál jojobaolaj
- 2 és fél evőkanál méhviasz
- E- vitamin
- édesnarancs illóolaj

Vízfürdőn az olajban felolvasztom a méhviaszt, levenni nem tudom a vízfürdőről, mert akkor a viasz rögtön megszilárdul, így a forró víz fölött tartva teszem bele a sheavajat és az avokádóvajat. Jól elkeverem, hogy hamar elolvadjanak, ha kell, pillanatokra visza lehet tenni a vízbe, hogy folyód maradjon. Ha elolvadtak az összetevők, akkor gyorsan bele lehet tenni az E-vitamit és az illóolajat, majd villám sebességgel beleaprikálni a nüansznyi dobozkába. És már mehet is a hűtőbe. Érdemes egy napot bent tartani, aztán lehet használni! Ja, én az elején tettem bele egy késhegynyi rózsaszín agyagot is, csak a móka kedvéére... nagyon fincsi használni, enyhén pirosítja az ajkat az agyag, és nagyon jót tesz a száraz ajkaknak is! Nem képez semmiféle réteget, nem érezni egyáltalán. Szerintem jobb lett, mint a tégelyes változat!


Bocsánat a trehány képért, iszonyúan kellett sietnem, mert Réka már jött...segíteni...

2012. január 1., vasárnap

Az új évre

Minden kedves olvasómnak boldogságos, nevetésben gazdag, és melegszívű esztendőt kívánok, sok-sok szeretettel!
:-)